Taaaak… a jdeme do finááále.
Co už víme:
Sacharidy se skládají z jednotlivých „cukříků“, které, když se chytnou za ruce, tvoří různě dlouhé řetězce. Podle délky „řetězu“ jsou pomaleji anebo rychleji k dispozici našemu „šéfovi“ (mozku) a červeným krvinkám. Čím delší řetěz, tím nižší glykemický „ukazováček“ index.
Bílkoviny jsou poskládány z „cihliček“ aminokyselin a jejich spojením se tvoří také řetězy. Nejdelší „cihličkový řetěz“ se jmenuje bílkovina a je tvořen více než stovkou aminokyselin. Každá aminokyselina nese našemu tělu kousek materiálu na opravy, tvorbu a stavbu všeho, co naše tělo potřebuje, aby bylo pevné a zdravé. Protože každá cihlička nese něco jiného, je nutné zdroje bílkovin střídat.
Čeká nás tedy poslední MAKRONUTRIENT - a tím jsou TUKY.
1 gram tuku = 38 kJ.
Tuk není žádný nepřítel? Právě naopak!!!
Velký přítel a pomocník, ale opět dbáme na staré známé pořekadlo „všeho s mírou“.
Tuky jsou ve výživě člověka nepostradatelnou součástí. Jsou nejbohatším zdrojem energie, protože jejich energetická hodnota je více než dvojnásobná proti dalším dvěma základním živinám (připomeňme si, že energetická hodnota sacharidů je 17 kJ/g a bílkovin také 17 kJ/1 gram). V těle plní důležitou funkci nejen pro své termoizolační a mechanické schopnosti, ale také pro možnost vstřebávání důležitých vitaminů v tucích rozpustných (A,D,E,K a provitaminu A) a pro antioxidanty rozpustné v tucích (vitamin E, beta karoten). V neposlední řadě je to cholesterol (který sice mezi tuky nepatří, ale doprovází je) nepostradatelný pro stavbu a opravu všech buněčných membrán.
Cože??? Já potřebuji cholesterol? A proč se tedy o něm všude píše, jak je mému tělu nebezpečný! … Jéé, takže můj hamburger je vlastně zdravý. A klobásy a tučné salámy tedy taky můžu. Hmm, tak to mě výživa asi začíná bavit.
… „Bohušu, je pravda, že cholesterol potřebuješ, je obsažen ve všech buněčných membránách, potřebuješ ho pro tvorbu žlučových kyselin, hormonů kůry nadledvin, pohlavních žláz a vitaminu D. Těžko by tvoje tělo fungovalo bez nutných dodávek cholesterolu. Ale! ... pouze 300 mg denně je doporučené množství přijatého cholesterolu potravou.
Cholesterol obsahují POUZE živočišné zdroje, takže je jasné, že pokud doporučenou dávku cholesterolu 300 mg pokryje 1 žloutek, musíme být opatrní na další příjem tuků v potravě (maso, masné výrobky, mléčné výrobky).
Ale o tom až později, teď se pojďme podívat, co to vlastně ty tuky jsou a pokusme se v nich trošku vyznat.