Jako prevenci rizika onemocnění srdce a cév by bylo vhodné snížit konzumaci živočišných tuků a nasycených mastných kyselin.
Pokud smažit, tak pouze na sádle, palmovém oleji anebo na tuku s označením „vhodný ke smažení“.
Smažené potraviny zařadit do jídelníčku jen občas.
Kvalitní panenský olivový olej Extra virgin používat POUZE do studené kuchyně
Lněný olej (zdroj omega-3) uchovávat v ledničce (je velice náchylný ke žluknutí)…. Asi to bude největší „fiflenka“ , protože dlouho nevydrží ani při pokojové teplotě.
Na krátké orestování masa na pánvičce klidně použijeme řepkový olej.
Slunečnicový olej NENÍ ideální svým složením. Převládají více PUFA omega-6.
Pokud je na cukrovince uvedeno „vyrobeno z rostlinných tuků“, nenechte se zmást . VŽDY se jedná o tuky s nasycenými mastnými kyselinami SFA (kokosový tuk, palmový tuk, kakaové máslo) a řadí se tím k potravinám, které nedoporučujeme k častější konzumaci (oplatky, polevy, zmrzliny,…).
Pravidelně zařazujeme do jídelníčku mořské ryby (3x týdně) - výborný zdroj PUFA omega-3.
Pokud si oblíbíme margaríny, konzumujeme pouze ty vyrobené v ČR (v ideálním případě opatřené známkou kvality „Vím, co jím“). Levné margaríny jsou zpracovány nekvalitní technologií a obsahují vysoké množství TRANS-nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše zdraví 3 - 10x nebezpečnější, než nasycené mastné kyseliny!
Nebojíme se cholesterolu. V dospělosti potřebujeme množství cholesterolu 300 mg denně (odpovídá konzumaci jednoho vejce).
Příjem cholesterolu u dětí je samozřejmě stejně důležitý, ale malinko se liší množství - viz tabulka.
cholesterol (mg/den) | |
---|---|
předškolní věk | 130-170 |
školní věk | 210-260 |
dospívající | 210-300 |
dospělí | 300 |
Množství tuku v sýru se označuje dvěma způsoby?
Jak tedy vypočítám obsah tuku v sýru? Tuk v sušině a sušina? Velice často diskutovaná otázka.
Pokud máme na sýru informaci o celkovém tuku, tak je nám jeho obsah známý. Nic tedy nepočítám. Co když ale máme pouze hodnotu tuku v sušině (t. v s.) a obsah sušiny? Jak zjistím, kolik celkového tuku sýr obsahuje?
Tak to vám jednoduše vysvětlím:
Sušina je hmota, která zůstane po odpaření všech tekutin. Pokud tedy máme 100 gramů sýra a z toho je 50% sušiny, celková hmotnost sušiny tedy bude 50 g. Těchto 50 g bude obsahovat 30% tuku (v sušině), bude tedy celkový tuk 15 g ve 100g sýra.
Vzoreček na ledničku
Tučnost sýrů
% tuku v sušině X množství sušiny / 100 = celkový tuk v sýru
Příklad: 100 g Eidamu obsahuje 30% tuku v sušině a podíl sušiny je 50%.
Výpočet : 30 (% t.v s.) X 50 (množství sušiny) / 100 (100g sýru) = 15 gramů
Celkový tuk v sýru je tedy 15 gramů.
…….. A je to