Loga evropských strukturálních fondů MZ ČR

Rostlinné bílkoviny

Úvod - Strava - Živiny - Bílkoviny - Rostlinné bílkoviny

Rostlinné – neplnohodnotné, neobsahují všechny esenciální AMK, proto by ve stravě neměly převládat nad živočišnými zdroji bílkovin.

Je spousta novodobých výživových trendů, ale rostlinné bílkoviny nikdy nedodají tělu tak kvalitní „materiál“, protože aminokyseliny v jejich řetězci mají jiné pořadí a obsahují pro naše tělo i cizí aminokyseliny, které neumíme nijak využít.

A v jakých rostlinách bychom bílkoviny měli hledat? Zeptáme se Filipa?

Bude to vědět? ……………… Tak mu trošku pomůžemesmiley.

Zdroji rostlinných bílkovin jsou…… luštěniny, obiloviny, olejniny.

Jídlo 15

Velké téma SÓJA

I když je sója považována (svým obsahem AMK) za nejlepší rostlinnou bílkovinu, ve výživě dětí minimálně do 3 let ji nedoporučujeme?

Je to rostlina s vysokým obsahem toxických látek a fytoestrogenů!! Nedoporučujeme proto nadměrnou konzumaci produktů ze sóji ani našim milým dospělým MUŽŮM!!!smiley

Sója patří mezi nejčastější alergeny!

Zvážit konzumaci sójových nápojů (mléko) jako alternativu výživy při nepodložené intoleranci laktózy! (Většinou jde o aktivitu neinformované maminky!)

Takže opět se dostáváme ke starému známému „všeho s mírou“ smiley. Pokud si sóju a výrobky z ní dopřejeme jen občas, vůbec nic se neděje. 

Zdroje bychom tedy měli ZVLÁDNUTÉ - a teď se podíváme, jaké množství bílkovin bychom měli denně zkonzumovat.

Kolik bílkovin denně potřebuji ? ….. Ani málo, ani moc.

Když je bílkovin málo, hrozí:

  • Snížení imunity organismu
  • Svalová slabost
  • Podvýživa
  • Otoky
  • Anemie
  • Poruchy vývoje a růstu u dětí

Když je bílkovin moc:

Pokud denní příjem bílkovin překročí 2,2 g/kg/den, můžeme si být jisti, že bílkovin už máme víc, než potřebujeme. Bohužel v tomto případě neplatí, že čím více - tím lépe. Naopak, čím více nadlimitních bílkovin, tím více má naše tělo práce s odstraňováním přebytků. Tvorba amoniaku (čpavku) při nadměrné konzumaci bílkovin je toxická látka a tělo se musí čpavku pracně zbavovat. Dochází k velikému zatížení ledvin - a to si především diabetik dovolit nemůže. Ten si svoje ledviny musí pečlivě chránit, protože samo onemocnění je v pozdějších následcích diabetu pro ledviny nebezpečné.

Věděli byste, co je ještě pro ledviny zbytečně zatěžující? … Ano, ano, solenísmiley.

BÍLKOVINY - závěrečné shrnutí:

  • Nepostradatelná součást výživy.
  • Největší biologické hodnoty bílkovin dosáhneme kombinací zdrojů živočišných a rostlinných v poměru 1:1. U dětí se tento poměr přiklání spíše ke konzumaci 2/3 živočišných a 1/3 rostlinných bílkovin.
  • Doporučené množství bílkovin se liší v závislosti na věku, pohlaví, pohybové aktivitě.
  • Dospělý člověk (pouze kondičně cvičící) potřebuje denně cca 0,8 - 1,2 g bílkovin/1kg hmotnosti.
  • V období růstu dětí je potřeba bílkovin vyšší - až 2 g bílkovin/kg/den.
  • Kojící ženy potřebují příjem bílkovin pro produkci mateřského mléka cca 2 g bílkovin/kg/den.

Uf, už máme za sebou další zásadní informace, které jistě zhodnotíme v přístupu k výživě sebe samých. NEZNALOST PŘECE NEOMLOUVÁsmiley.

Už nám zbývá poslední „velká“ živina ….. jak se říká „velké“ živině, nezapomněli jste? … Filipe? … Vzpomeneš si?

… Hmm, správně, říká se jí MAKRONUTRIENT. Moc tě chválím, dáváš pozor.

Tak tedy, posledním makronutrientem jsou TUKY.

Nebojte se, trošku si po bílkovinách odpočiňte (byly malinko složitější než cukříky, že jo), zvládli jste je ale na jedničkusmiley.

Budeme se na vás těšit v závěrečné kapitole o tucích.

NEZNALOST PŘECE NEOMLOUVÁsmiley. … A my jdeme do finááááleeesmiley.

Rodinka Kopečkovic

Fotogalerie

tata strava
táta ukazuje
Scroll