Loga evropských strukturálních fondů MZ ČR

Živočišné bílkoviny

Úvod - Strava - Živiny - Bílkoviny - Živočišné bílkoviny

Živočišné – plnohodnotné, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Co je to esenciální aminokyselina?
Kdo tohle ví, už nemusí číst dálsmiley

Esenciální aminokyselina je taková, kterou si tělo nedokáže samo vyrobit, a je tak závislé na jejím dodání v potravě. Proto bychom měli zdroje kvalitních bílkovin kombinovat, strava tak bude pestrá. Dodáme tělu nutný různorodý a kvalitní materiál a touto kombinací zaručíme maximální využitelnost nezbytných aminokyselin pro celkovou spokojenost našeho těla.

Mezi esenciální aminokyseliny v dětském věku patří kromě ostatních:

ARGININ

  • Pro děti esenciální AMK, která je důležitá pro RŮST dítěte.
  • Podporuje imunitu, spolu s ornithinem zvyšuje produkci růstového hormonu, chrání jaterní parenchym před toxiny, chrání brzlík – thymus (největší imunitní žlázu) před věkovou involucí (atrofií orgánu), podporuje hojení ran.
  • Zdroji argininu jsou kuřecí a krůtí vývar, zelený hrášek, vaječný bílek, burské oříšky (i když jsou zdrojem argininu, jejich konzumaci nedoporučuji z důvodu obsahu kys. arachové – NMK!! = nasycená mastná kyselina).

HISTIDIN

  • Je prekurzorem (výchozí látka) histaminu a karnosinu.
  • Je běžně vyskytující se přírodní AMK přítomná v proteinech.
  • Zdrojem histidinu je hovězí (roštěnec a plec bez kosti) a vepřové maso (kýta bez kosti), ryby a mořské plody, slunečnicová a sezamová semínka.

Potřebují děti tedy jíst maso??? Samozřejmě!!! Živočišné bílkoviny přece obsahují všechny esenciální aminokyseliny.

Pro růst a rozvoj dětí jsou tedy nenahraditelnésmiley. I když jsou plnohodnotné, obsahují mnohem více tuku než rostlinné bílkoviny. Proto, pokud se budu pokoušet o redukci tuku, pečlivě se podívám na obsah tuku v potravině.

Jaké potraviny jíst, abychom poskytli tělu dostatečné množství „stavebního materiálu?“

Bílkoviny obsahuje veliké množství potravin živočišného a rostlinného původu. A protože každá potravina má JINÉ aminokyseliny, je nutné je kombinovat. A z čeho tedy vybíráme?

Zdroje živočišných bílkovin: vejce, mléko, mléčné výrobky a maso ……..

Nejlépe využitelnými zdroji bílkovin pro člověka jsou VEJCE a MLÉKO.

Vejce bychom měli skladovat v lednici vždy špičkou dolů a ukládat do nejchladnějšího místa (vrchní a střední police)? NEVHODNÉ místo pro skladování vajec jsou tedy dvířka lednice, protože při častém otevírání lednice teplota kolísá.

Ať se nenechá zmást ten, kdo by si myslel, že 200 g hovězího steaku bude mít stejné množství bílkovin jako gramáže. Podíl bílkovin je maximálně 20 % z celkové hmotnosti.

Jídlo 14

Průměrný obsah bílkovin v g/ kg potravin:

Přehledná tabulka zdrojů bílkovin - STOB - Hubněte zdravě a natrvalo

Fotogalerie

máma ukazuje
tata strava
Scroll