Živočišné – plnohodnotné, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Co je to esenciální aminokyselina?
Kdo tohle ví, už nemusí číst dál
Esenciální aminokyselina je taková, kterou si tělo nedokáže samo vyrobit, a je tak závislé na jejím dodání v potravě. Proto bychom měli zdroje kvalitních bílkovin kombinovat, strava tak bude pestrá. Dodáme tělu nutný různorodý a kvalitní materiál a touto kombinací zaručíme maximální využitelnost nezbytných aminokyselin pro celkovou spokojenost našeho těla.
Mezi esenciální aminokyseliny v dětském věku patří kromě ostatních:
ARGININ
- Pro děti esenciální AMK, která je důležitá pro RŮST dítěte.
- Podporuje imunitu, spolu s ornithinem zvyšuje produkci růstového hormonu, chrání jaterní parenchym před toxiny, chrání brzlík – thymus (největší imunitní žlázu) před věkovou involucí (atrofií orgánu), podporuje hojení ran.
- Zdroji argininu jsou kuřecí a krůtí vývar, zelený hrášek, vaječný bílek, burské oříšky (i když jsou zdrojem argininu, jejich konzumaci nedoporučuji z důvodu obsahu kys. arachové – NMK!! = nasycená mastná kyselina).
HISTIDIN
- Je prekurzorem (výchozí látka) histaminu a karnosinu.
- Je běžně vyskytující se přírodní AMK přítomná v proteinech.
- Zdrojem histidinu je hovězí (roštěnec a plec bez kosti) a vepřové maso (kýta bez kosti), ryby a mořské plody, slunečnicová a sezamová semínka.
Potřebují děti tedy jíst maso??? Samozřejmě!!! Živočišné bílkoviny přece obsahují všechny esenciální aminokyseliny.
Pro růst a rozvoj dětí jsou tedy nenahraditelné. I když jsou plnohodnotné, obsahují mnohem více tuku než rostlinné bílkoviny. Proto, pokud se budu pokoušet o redukci tuku, pečlivě se podívám na obsah tuku v potravině.
Jaké potraviny jíst, abychom poskytli tělu dostatečné množství „stavebního materiálu?“
Bílkoviny obsahuje veliké množství potravin živočišného a rostlinného původu. A protože každá potravina má JINÉ aminokyseliny, je nutné je kombinovat. A z čeho tedy vybíráme?
Zdroje živočišných bílkovin: vejce, mléko, mléčné výrobky a maso ……..
Nejlépe využitelnými zdroji bílkovin pro člověka jsou VEJCE a MLÉKO.
Vejce bychom měli skladovat v lednici vždy špičkou dolů a ukládat do nejchladnějšího místa (vrchní a střední police)? NEVHODNÉ místo pro skladování vajec jsou tedy dvířka lednice, protože při častém otevírání lednice teplota kolísá.
Ať se nenechá zmást ten, kdo by si myslel, že 200 g hovězího steaku bude mít stejné množství bílkovin jako gramáže. Podíl bílkovin je maximálně 20 % z celkové hmotnosti.
Průměrný obsah bílkovin v g/ kg potravin:
Přehledná tabulka zdrojů bílkovin - STOB - Hubněte zdravě a natrvalo