Acesulfam K (Acesulfam draselný). Má mírně nahořklou pachuť.
Samostatně se prodává pod názvem Sunett, SweetOne, často se používá ve směsích: Ideal sweet (se sacharinem, aspartamem a fruktózou - sypký), Spolafam (s fruktózou – sypký), Supra Sweet (s fruktózou a laktózou – sypký i tablety), Kandisin (se sacharinem, tekutá forma), Diavita (se sorbitolem a aspartamem, tekutý), Sweet 2000 (s fruktózou, sypký)… Akceptovatelná denní dávka (ADI) je max. 15 mg/kg tělesné hmotnosti.
Aspartam - není vhodný pro nemocné s fenylketonurií, protože je složen ze dvou aminokyselin (kys. asparagová a fenylalanin). Není stabilní při vyšších teplotách a v málo kyselém prostředí hořkne. ADI = 40 mg/kg tělesné hmotnosti.
Pod jakými značkami jej nabízí naše prodejny? Nutrasweet (sypký, tablety), Irbis Sweet (sypký, tablety - směs s laktózou nebo maltodextrinem), Irbis Snow Flake (sypký, směs s maltodextrinem), Irbis Big Sweet (sypký, směs se sacharózou), Vitar Sweet (tablety, sypký, směs s laktózou nebo maltodextrinem), Fan Sweet (sypký, směs s laktózou).
Aspartam nemá rád teplotu vyšší než 40°C, proto bychom jej do čaje a kávy měli přidávat až po vychladnutí! Pro slazení teplých nápojů raději tedy zvolíme tepelně stálejší sladidla.
Cyklamát – od roku 2000 opět povolen jeho prodej. Riziko nádorů močového měchýře se neprokázalo. U nás málo používaný. Dříve byl známý pod názvem Dukaryl, Spolarin. ADI = max. 9mg/kg tělesné hmotnosti.
Sacharin – dříve bylo jeho používání omezeno z důvodů zvýšeného rizika nádorů žlučníku u testovaných krys. Člověk ale tímto onemocněním ohrožen (dle výzkumů) nebyl. ADI = max. 5 mg/kg tělesné hmotnosti. Znovu se začíná objevovat na našem trhu pod názvem:
Dianer 110, Dianer 500 (sladivost 110 nebo 500x vyšší než cukr / tablety i sypký), Sualin (směs s aspartamem, 125x sladivější než cukr / tablety), Sukrinetten, Fan (tablety), Kandisin (s acesulfamem, tekutý).
Tak a nezbývá nám, než se uklidnit z mýtů předchozí doby a podle sdělených informací si dělat vlastní úsudek. …… Opravdu je nutné používat umělá sladidla? Riziko poškození zdraví zřejmě nebude ve sladidlech, ale především následcích nepravidelné a nevyvážené stravy.
Vzpomínáte, jak se asi cítí náš „šéf“ (mozek), když se v našich ústech najednou objeví stimulující „falešná sladká chuť?“ … Nepoučení (a nebo nepoučitelní ) budou pokračovat v celodenní konzumaci LIGHT nápojů a potravin … a večer? … Večer přijde zúčtování . A to by nás přišlo hoooodně draho . … Další větší šatičky???? … Ne, ne, ten, kdo se prokousal všemi texty o výživě až sem, už si žádné větší šatičky jistě kupovat nebude muset. … Možná si nové koupí, … ale ty budou minimálně o jednu velikost menší .
Gratulujeme
Zdravější, veselejší, pohyblivější, to všechno můžete zvládnout, pokud budete opravdu chtít. I když je 3. tisíciletí, zázraky neexistují, ale to už dobře všichni víme .
Držíme vám palce .
Použitá literatura (umělá sladidla)
- Mičová L. Čím nejlépe sladit. Obesity News.
- Oliveriusová L. Čím si osladíme? STOB.
- Aspartam, stránky společnosti AG Foods.
- Sukralóza, stránky společnosti AG Foods.
- Fan sladidla - Slaďte zdravě: O sladidlech.
- The sweet facts about Acesulfame potassium.