Takže jedno „očko“ se spojí s druhým a vytvoří tak pár . Takovým spojeným cukříkům se říká DISACHARIDY, a pokud se chytne za ruce deset oček, vznikne rodina cukříků, která se jmenuje OLIGOSACHARIDY.
OLIGOSACHARIDY tvoří 2 - 10 monosacharidových pod jednotek. Mají podobné vlastnosti jako monosacharidy, také rychle zvyšují hladinu glykémie. Do této skupiny patří DISACHARIDY. Už podle názvu tušíme, že půjde o společnost DVOU cukerných jednotek.
Prvním z nich je SACHARÓZA – je to nejběžnější stolní sladidlo, získané z cukrové řepy a cukrové třtiny. A protože jde o disacharid, jedna molekula fruktózy a jedna molekula glukózy dělají sacharózový tým. Sacharóza neobsahuje žádné pro organismus užitečné látky, je pouze vydatným zdrojem energie. A tak její zvýšená konzumace vede zaručeně k obezitě. Sacharóza také velice „chutná“ bakteriím, způsobujícím zubní kaz. Má veliký vliv na sekreci inzulínu a proto není vhodná pro diabetiky.
… „A když se neléčím s diabetem, jaký cukr je lepší - hnědý nebo bílý?“
Bílý cukr je sice „čistější“ (rafinovaný) než hnědý cukr, ale není to žádná jeho přednost? A že v hnědém cukru zůstávají minerální látky a zbytek melasy?
Co se energetické hodnoty týče, žádný zásadní rozdíl nebude. Minerálních látek bude ale hnědý cukr obsahovat více než bílý. Ale pozor!!! Někdy může mít cukr hnědou barvu jen „na oko“ - díky barvivům, která se běžně přidávají do „obyčejného“ bílého rafinovaného cukru .
MALTÓZA
... Co je to za „cukr“? Je to sladový cukr. Skládá se ze dvou molekul glukózy. Vzniká rozkladem škrobu při klíčení ječmene. Slad se používá k výrobě piva a lihovin.
LAKTÓZA
… je to mléčný cukr. Vzniká spojením glukózy a galaktózy. Vyskytuje se v mateřském mléce a v mléce savců. Disacharid laktóza se používá k výrobě mnoha vitaminových doplňků (sladký obal dražé). Pokud v našem těle není dostatek enzymu (laktázy), který dokáže rozdělit tyto dvě molekuly (glukózu a galaktózu), dochází k nadýmání. Intolerance laktózy je tedy nemožnost rozštěpit mléčný cukr na jednotlivé molekuly. Produkce enzymu laktáza se věkem snižuje, proto starší lidé pociťují nadýmání z mléka.